Warning: Creating default object from empty value in /home/u48201p49941/domains/breda-wandelt.nl/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Zuiderwaterlinie tour Bergen op Zoom | BredaWandelt
Wandelverhalen BredaZuiderwaterlinie stedentrip

Zuiderwaterlinie tour Bergen op Zoom

By 04/11/2020 november 11th, 2020 No Comments

Zuiderwaterlinie, Bergen op Zoom trip

Om Holland te verdedigen, werd een indrukwekkend stelsel van waterlinies aangelegd. Kwam de vijand te dichtbij? Dan liet men  het land onderlopen. Inundatie, noemen we die truc nu. Vestingbouwer Menno van Coehoorn verstond die kunst als de beste. Hij ontwierp eind 17e eeuw een indrukwekkend stelsel van aaneengesloten waterlinies met forten en schansen. Dat was de geboorte van het Zuiderfrontier, nu bekend als de Zuiderwaterlinie.
Die van Bergen op Zoom tot Grave loopt. 

 

De eerste Zuiderwaterlinie trip zit erop!

Bergen op Zoom, waar de grens van Zeeland, Brabant kust. Daar hebben wij een kleine groep, veilig en vooral gezellig rond geleid door de prachtige stad en daarna op de fiets gehesen om ook Fort Roveren en de Mozesbrug te ontdekken.

In de vroege ochtend kwam iedereen bij Cafe Marco’s binnendruppelen. Sommigen reden mee in de auto van anderen en een grote club ging gezellig samen met de trein. De kriebels van een schoolreisje waren weer te voelen. We ontvingen iedereen met een echte Bergse lekkernij: De Groffen koek, of te wel een platte tiet! Een smakelijk koffiebroodje gevuld met bakkersroom en versierd met glanzend en gekleurd glazuur. Na het smullen en smikkelen werd de groep in tweeën gesplitst en ging de ene helft mee met Jikke voor de tour en nam Parilla de andere helft mee voor de fiets tour. Het was droog, nog licht bewolkt en daarmee perfect weer om te luisteren en te wandelen of te fietsen en te kletsen.

De tour leidde je door oud Bergen op Zoom, door het oude postkantoor, achter de St. Gertrudis over het offer veldje en door de oude steegjes in de stad. Recht naar het Markiezenhof, naar de oudste gevangenpoort van Nederland om vervolgens te eindigen bij het prachtige verdedigingswerk dat is overgebleven na al die jaren, Ravenlijn.

De waaghalzen klommen naar beneden om een betere blik te werpen op het verdedigingswerk dat in de Tachtigjarige Oorlog ervoor zorgde dat Bergen op Zoom in die periode niet werd overmeesterd door de Spanjaarden. Bergen op Zoom stond toen bekend als ‘La Pucelle’, de maagd.

Ondertussen was de andere groep op de fiets. En ervoer zij hoe heuvelachtig Bergen op Zoom eigenlijk is. De schrik zat er even in dat er geen e-bikes aanwezig waren. ‘Ik heb al jaren niet meer ‘gewoon’ gefietst!’. Maar zoals men al vaker zegt; fietsen verleer je niet, ook niet op een ouderwetse fiets. Dus ging iedereen met frisse moed de weg op. Onderweg reden we over de oude haven, langs de vestingwerken, door naar Fort Roveren en de prachtige Mozesbrug. Hier komt land, zee en lucht samen. Want de omgeving bood de mogelijkheid voor een prachtige kleine wandeling. De magische lage brug bracht je op dezelfde hoogte als het water waardoor je er middenin stond en de toren gaf je het mooiste uitzicht dat tot ver in de horizon reikte.

In de middag draaiden we de groepen om. Ditmaal waren de weergoden ons iets minder goed gezind en kruisten  regenbuien ons pad. Hier hadden vooral de fietsers last van. Maar positief als dat ze waren hebben ze het goed doorstaan en stond bij terugkomst het eten dampend op tafel, zodat we even bij konden komen van de nattigheid en kou. De Teerkamer voorzag ons van een prachtige, grote ruimte om met elkaar op afstand te kunnen genieten van het eten en te proosten op de prachtige dag samen. Er werd tot 22.00u gedronken, gelachen en na gebabbeld over de heerlijke dag die we met elkaar hadden beleefd. Hierna kroop iedereen terug de trein of auto in en vervolgde zijn weg terug naar huis.

De volgende trip gaat naar Willemstad! Gezien de huidige maatregelen staat de datum hiervoor nog niet vast. Dus hou onze agenda in de gaten.

 

Parilla van Blitterswijk

About Parilla van Blitterswijk

Leave a Reply