Wist je dat?! | BredaWandelt

Waarom vieren we Carnaval ?

Misschien vier je carnaval al heel je leven of ben je het gaan waarderen sinds dat je hier woont? Je ontkomt er niet aan om in de stemming te komen door de muziek en tussen al die gekleurde pruiken, glitterende gezichten, gekken outfits en drinken tot de morgen stond. Even is iedereen gelijk en sta je met je directeur slap te ouwehoeren in jezelf gemaakte kledij wat een fantastische bloem had moeten zijn maar meer lijkt op een overreden onkruidstruik. Maar het maakt niet uit. Breda wordt voor 5 dagen Kielegat en de burgemeester overhandigd de sleutel van de stad aan Prins Carnaval, Arie d’n Irste.

Waar komt dit vandaag?

Carnaval is eigenlijk een omkeringsritueel. Het zijn de dagen waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid.

Het dragen van maskers zou zijn geweest om de overleden voorouders te eren. Op deze manier hoopten ze de geest van die voorouder gunstig te stemmen. Ook werden de maskers gedragen in de hoop dat de winter sneller zou stoppen en de zomer weer terug zou komen.

Ongeveer 5000 jaar geleden werden feesten zoals carnaval al gevierd in Mesopotamië. Volgens een Babylonisch geschrift was er sprake van gelijkheid tussen ondergeschikten en heersers maar ook tussen mannen en vrouwen. Dit is nog steeds een belangrijk onderdeel van het feest. Ook is er in 2600 v. Chr. een kleitablet uit Mesopotamië gevonden. Hierop is een melding te vinden van een feest waarbij de slaaf gelijk was aan zijn meester en alle andere rangen en standen werden afgestraft. 1000 jaar later maakte de Babylonische priester Berossus zo’n zelfde melding maar hij beschreef ook dat het feest 5 dagen duurde.

Omdat we trots zijn op deze traditie hebben wij een leuke activiteit voor onze leden tijdens Carnavals. Check de agenda hier.

brand; wikipedia, mamaliefde
Parilla van Blitterswijk

About Parilla van Blitterswijk

Leave a Reply