IndeBuurt Breda | BredaWandelt

Parilla en Jikke van BredaWandelt: ‘Wandelen is weer helemaal hip’

Door Daphne Geelink 17 januari 2020

In De Teruggave zitten veel Bredase bedrijven, waaronder BredaWandelt. Met wandelen verbinden Parilla van Blitterswijk (29) en Jikke Roefs (29) mensen aan elkaar én de stad. De organisatie is inmiddels een echte community geworden waarbij mensen wandelen, iets nieuws over de stad ontdekken of gezellig een borrel drinken.

“Iedere week hebben we een ander thema”, laat Parilla weten. “We liepen laatst langs de witte baadster op het Dr. Struyckenplein, waar een wel heel bijzonder verhaal achter schuilgaat. Dat vertellen we de wandelaars en zo leren ze iedere keer weer wat nieuws over de stad. Natuurlijk is er aan het eind van de tocht ruimte om gezellig met elkaar koffie of een alcoholische versnapering te drinken. Die heb je dan wel verdiend!”

Wandelen is hip

Een wandelgroep, stoffig? Allesbehalve! Jikke vertelt: “Wandelen is weer helemaal hip.” Bij BredaWandelt zijn mensen van alle leeftijden aangesloten. “De grootste groep is tussen de 45 en 55, maar we hebben zowel aan de onderkant als aan de bovenkant uitschieters. Oud, jong, amateur of ervaren, iedereen is welkom. Gezondheid was het eerste doel, maar gezelligheid en elkaar ontmoeten zijn minstens zo belangrijk.”

Tekst loopt door onder foto.

Ontdekkingen in eigen stad. Foto: BredaWandelt

De twee jonge onderneemsters zijn altijd al sportief geweest, maar hoe ontstaat dan een wandelgroep? Parilla vertelt: “Eigenlijk vond ik dat mijn moeder en stiefvader wel meer mochten bewegen. Het lukte me niet om hen te motiveren, totdat ik een wandelevenement op Facebook aanmaakte. Maar liefst zestig mensen meldden zich aan. Vanaf dat moment wist ik dat er behoefte aan was.” Inmiddels is de moeder van Parilla fanatiek wandelaar en helpt ze zo nu en dan mee met BredaWandelt.

Pubquiz, kroegentocht en meer

Om mee te wandelen met de club heb je een lidmaatschap nodig. “Natuurlijk kan iedereen altijd een keer een proefwandeling maken. Naast de vaste wandelingen in de week organiseren we veel meer evenementen om dat groepsgevoel te behouden. Zo is er weleens een pubquiz, een natuurwandeling en een stadstour. Ook maken we regelmatig tripjes naar andere steden onder de naam BredaOntouren organiseren we BredaWankelt.” Dit laatste is een kroegentocht, waarbij je eens op andere plekken in Breda komt dan de standaard cafés. Hoe leuk?

Tekst loopt door onder foto.

In de binnenstad van Breda. Foto: BredaWandelt

Eén ding is zeker: de dames zitten niet stil. Eigenares Parilla werkt naast haar belangrijke rol bij BredaWandelt als tennislerares en Jikke geeft les in body pump en helpt freelancers met opstarten. “Alles wat we leuk vinden, komt in BredaWandelt samen”, stelt Jikke. “Ik heb vrijetijdsmanagement gestudeerd in Breda, vind het leuk om evenementen te organiseren en sta graag voor een groep.” Parilla studeerde commerciële economie en weet daardoor goed wat nodig is om een onderneming te runnen. Ze deed zelfs een wandelopleiding toen ze haar nieuwe passie ontdekte.

Heel Nederland aan de wandel

Toekomstplannen hebben Jikke en Parilla zeker. De twee willen uitbreiden naar andere steden, want als er behoefte aan is in Breda, waarom dan niet in een andere stad? “Met het lidmaatschap kunnen mensen straks door heel Nederland wandelen. Dat is het plan. Zo leren wandelaars ook eens iets over een andere stad”, zegt Jikke.

Toch is dit niet het enige wat het duo nog van plan is. “We zijn een samenwerking met de gemeente, Hotel Nassau en Stadsarchief Breda aangegaan om een wandelchallenge te organiseren. Hiervoor hebben we zelfs met de burgemeester rond de tafel gezeten. Het is tof dat Breda daarvoor openstaat. De wandeltocht is dit jaar tijdens de La Vuelta 2020 en krijgt daarom een Spaans tintje. Meer kunnen we er nog niet over kwijt”, stelt Parilla lachend.

Parilla van Blitterswijk

About Parilla van Blitterswijk

Leave a Reply