Dag 3

Dag 3

Brouw Cafe Frontaal
We heten je welkom op dag 3 en 4 bij de lokale bierbrouwerij van Breda.
Brouwerij Frontaal is ontstaan in 2015 na een jarenlange zoektocht naar de verschillende smaken en aroma’s in al bestaande bieren. De eigenaren hebben zichzelf het vak van brouwen aangeleerd, veel ervaringen opgedaan bij bestaande brouwerijen en zich verdiept in de vele literatuur.
Zij beheren een brouwerij die staat voor innovatie, balans, creativiteit maar ook zeker voor transparantie (op de helderheid van sommige bieren na). Ze brouwen hun bier volgens de slogan “Beer for Thought”. Hiermee doelen ze op het creëren van smaken, kleuren en geuren in het bier, die  de drinker aanzetten tot denken waar dit door ontstaan is.

‘T Zoet
Op deze bijzondere plek heeft jarenlang, van 1872 tot 2005, de suikerfabriek gestaan. Door de grote productie van suiker werd de geur onstuitbaar over de stad Breda verspreid. Nu is het een unieke locatie met grootse plannen om daar te realiseren . Het wordt de sweetspot van Brabant. Op het terrein vind je ook de zin: Ik ga via Breda. Dit is door ruimtelijk ontwerpster Nina Lenting (30) bedacht en gemaakt. Ze studeerde aan de kunstacademie St. Joost in Breda en kreeg vanuit de Gemeente de opdracht om een slogan  voor dit braakliggende terrein te ontwerpen. Dit is het moment voor een te gekke selfie!

Brei project Maurice
In januari 2020 startte het VueltaBreien – VueltaTricotar. Nu 28 maanden verder zijn er 4688 lapjes 21×30 cm acrylwol, door vele verschillende mensen uit Breda, Brabant, Nederland en zelfs 15 landen wereldwijd gebreid of gehaakt en ingeleverd. Driehonderd vierkante meters zijn al in elkaar gezet. In Breda kan je 6x per week op locatie twee uur gezamenlijk breien of haken. Breien is zen, verbindt mensen, creëert saamhorigheid en biedt de kunstenaar de kans om namens alle deelnemers kunst te maken waar we met zijn allen trots op zijn. Grote en groter groeiende rode en kleurrijke breiwerken. De breiwerken zijn te zien vanaf 17 augustus tot en met het einde van de Vuelta op 11 september bij het Spanjaardsgat, het KMA en op lantaarnpalen vanaf de kruising Beverweg tot aan de finish van de Claudiusprinsenlaan. En jij krijgt de sneak peak van dit bijzondere kunstwerk, want we gaan dwars door zijn locatie wandelen. De lansen onderweg zijn door deze creatieveling versierd!

BAAI
In juni 2019 opende BAAI Breda haar deuren en sindsdien vertrekt elke boottocht van Bootje Varen Breda vanaf deze mooie plek. BAAI betekent letterlijk waar het water het land binnen komt. Een spot waar over de hele wereld de mooiste terrassen zich gevestigd hebben. Zo ook bij BAAI! Aan het water waar de Mark Breda binnenkomt ligt het prachtige terras van BAAI! De spot waar je kan genieten van heerlijke wijnen, vele Bredase bieren, maar vooral ook gewoon een hele gezellige borrel!

Spanjaarsgat
Tijdens de Spaanse (in 1590) bezetting van Breda werd Maurits van Nassau benaderd door schipper Adriaen van Bergen uit Leur. Hij had een plan om de stad Breda weer terug te veroveren: als schipper vervoerde hij regelmatig turf naar het Kasteel van Breda (Het Turfschip van Breda), waar de Spaanse troepen gelegerd waren. Omdat hij zo vaak kwam, werd zijn schip niet meer gecontroleerd. Hij zou op deze manier een leger het kasteel binnen kunnen smokkelen. Dit naar het idee van het Paard van Troje. Door het slechte weer duurde het ruim twee dagen voordat Breda bereikt werd. Al die tijd zaten de soldaten in de kou te wachten. Maar op 3 maart ’s avonds laat werd de grachten van Breda binnengevaren. Het schip werd door Adriaen van Bergen naar de waterpoort van het Kasteel geloodst. Rond middernacht kwamen de soldaten tevoorschijn uit het ruim. De bezetters werden compleet overrompeld. Hoewel ze zes keer zo veel mannen hadden, vluchtten ze weg of werden gevangengenomen. Andere zeggen dat het kasteel van Breda op dat moment een minimale bezetting had, doordat de Spanjaarden in de stad carnaval vierden. Op 4 maart trok Maurits Breda binnen. ‘Op Gods genade syn sy uyt het schip gesprongen’. ‘Onraad, verraad’, riepen de Spaanse wachten, maar het was al te laat.

BANK15
BANK15 heeft een Hub in de binnenstad van Breda geopend. Na het succes van hun eerste locatie in Tilburg is nu ook Breda aan de beurt om opgeschud te worden door de creatievelingen van B15. Iedereen krijgt de ruimte zich te ontwikkelen door middel van de aangeboden programma’s. Van spoken word tot comedy. En van tastbare kunst tot visuals. Alles komt hier aan je voorbij. Ook aan eten wordt gedacht. Want food makers kunnen er experimenteren met nieuwe foodconcepten. Ze zijn er dus voor iedereen, ook voor mensen met een (on)zichtbare arbeidsbeperking.

Sacramentskerk Zandberg
Op Sacramentsdag 11 juni 1925 werd door pastoor van Meel de eerste steen gelegd voor de Sacramentskerk aan de Zandberglaan. Op 3 juni 1926, een jaar later, kon de kerk ingewijd worden door bisschop Hopmans. De Sacramentskerk is beroemd vanwege zijn jaarlijkse Ziekentriduüm – een driedaagse in de zomer waar zieken en gezonden bijeenkomen om samen te bidden, te vieren, te eten en te ontspannen. Daarnaast worden wekelijks diensten verzorgd en is  iedereen welkom om een kijkje te nemen. er is een bijzonder muzikaal programma en de kerk  is gemoderniseerd op verschillende manieren.

Kooracademie
De Sacramentskerk is het clubgebouw van Kooracademie Breda.
De Kooracademie Breda leidt kinderen op in het zingen van koormuziek. Ze doet dit vanuit passie voor deze muziek en gunt alle kinderen om hiermee in aanraking te komen. Ze wil het culturele erfgoed, zingende jeugd in koorverband, graag in stand houden. Ze doet dit via de eigen koorgroepen in verenigingsband, projecten met en voor particulieren en diverse werkvormen binnen het onderwijs. De Kooracademie Breda is ontstaan vanuit het heren-jongenskoor, genaamd Sacramentskoor Breda. Dit zingt al sinds 1926 in deze ruimte. www.kooracademiebreda.nl

 

Curio Breda
ROC West-Brabant verbetert haar onderwijs. Leerlingen en studenten die voor vmbo-scholen en mbo-colleges kiezen, kiezen voor een uitstekende doorlopende leerlijn van vmbo, naar mbo, richting een baan of een hbo-studie. Ook voor werkenden bieden ze korte en lange opleidingen voor verdieping, verbreding en verandering. De leerling en student staan in het middelpunt van dat alles. Curio staat voor verbinding: nieuwsgierigheid als basis voor de groei van hun leerlingen en studenten. Ze voorzien de regio van talenten, jong en oud, die het optimale uit zichzelf halen.

Belcrum Beach
Dit is HET stadstrand van Breda, gelegen op het Haveneiland in de wijk Belcrum. Ze zijn begonnen in 2013 op deze unieke locatie in Breda. Het strand werkt met drie beheerders en een groot aantal vrijwilligers.Een plek om te relaxen met een drankje en een hapje, genietend van de zon, gezellig kletsen met je vrienden, luisterend naar muziek van een band of DJ, soms in een festival setting. Kinderen die kunnen spelen in het zand of mee kunnen doen aan speciale kinderactiviteiten. Dit alles aan het water en samen met de stadse gezelligheid van Breda.

STEK
“Stek is een creatief bedrijventerrein. Waar, ondernemers samen toekomst bewust innoveren en inspireren, Iedereen zich welkom voelt en mens en planeet centraal staat.”Stek geeft creatieve ondernemers de ruimte en de vrijheid om te experimenteren, te ontwikkelen en te groeien. Dit doen ze door betaalbare bedrijfsruimtes en kavels aan te bieden op een bedrijventerrein waar regelarm gebouwd en gewerkt kan worden. Stek is de afgelopen 8 jaar ontwikkeld van een kale vlakte naar een bedrijventerrein met een inspirerende infrastructuur. Vanaf de oprichting in 2014 zijn er op het terrein kantoorunits, werkplaatsen, vergaderruimten, horeca en winkeltjes gebouwd. Veel units zijn gemaakt van restmateriaal. Alle bebouwing is tijdelijk, flexibel en mobiel.