Wandel met ons mee door de agenda van BredaWandelt. Wanneer sluit jij aan?

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stadswandeling

2 oktober, 2019 @ 09:45 - 11:00

Het thema van de deze maand is ‘Onze bevrijding’

Breda werd bevrijd op 29 oktober 1944, tot verrassing van de Bredanaars, door Poolse soldaten. Daarom zal de route de volgende elementen bevatten.

De Poolse Tank

Ter gelegenheid van de éénjarige herdenking van de bevrijding bood generaal Maczek op 29 oktober 1945 een Duitse tank aan de stad Breda die werd geplaatst in het Wilhelminapark en al snel bekend stond als de Poolse Tank.

Het Poolse monument

Op 29 oktober 1949, de vijfde verjaardag van de bevrijding, werd het Poolse monument met de twee strijdende adelaars in het Wilhelminapark onthuld, vervaardigd door B.M.A. (Bon) Ingen Housz. Het monument is officieel een nationaal monument, vanwege zijn betekenis voor de Polen.

In ere van deze bijzondere gebeurtenis zal de route langs deze monumenten gaan en nemen we de straten mee die ons doen herinneren aan de bevrijding

Poolseweg

Breda werd bevrijd op 29 oktober 1944, tot verrassing van de Bredanaars, door Poolse soldaten. De Molengrachtsestraat, een van de routes via welke de Polen de stad waren binnengetrokken, kreeg meteen al op 30 november 1944 bij Besluit van de Burgemeester, de naam Poolseweg. De burgemeester schreef aan generaal Stanislaw Maczek, the Commander of the First Polish Armoured Division; “This has been done in order to honour your brave men, who liberated our town and first entered it by this road.”

We verzamelen bij Café Publieke werken om 09.45u en starten de wandeling om 10.00u.

Nog niet eerder meegelopen ? Meld je dan hier aan voor een proefwandeling!

Gegevens

Datum:
2 oktober, 2019
Tijd:
09:45 - 11:00

Organisator

BredaWandelt
Telefoon:
613693927
E-mail:
contact@breda-wandelt.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Cafe Publieke Werken
Sint Annastraat 12
Breda, brabant 4811 XK Netherlands
+ Google Maps